Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «خبرگزاری آریا»
2024-05-07@10:15:10 GMT

«پايتخت 5» بهترين «پايتخت» است!

تاریخ انتشار: ۲۱ فروردین ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۲۸۷۳۳۴۰

خبرگزاري آريا - روزنامه باني فيلم - فاطمه شهدوست: محسن تنابنده از جمله هنرمنداني است که به عنوان بازيگر، نويسنده و کارگردان فعاليت هاي بسياري را در کارنامه کاري خود در سينما و تلويزيون دارد. وي در سال 86 با نگارش سريال «پيامک از ديار باقي» به تلويزيون آمد و بعد از آن مجموعه هايي چون مأمور بدرقه، چارديواري، پايتخت 1 تا 4 و سرزمين کهن را در تلويزيون بازي و نويسندگي کرد.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

وي درسينما نيز در فيلم هاي فراري و گينس علاوه بر نگارش و بازي، بازيگرداني را نيز تجربه کرد و در کارهاي ديگري چون «ايران برگر»، «لامپ 100»، «ندارها»، «سن پطرزبورگ»، «محمد رسول الله» و … نيز حاضر شد. مجموعه «ابله» و «شاهگوش» نيز از جمله سريال هاي شبکه خانگي اند که او در آن ها ايفاي نقش کرده است.




تنابنده نوروز امسال با سريال «علي البدل» به کارگرداني سيروس مقدم و تهيه کنندگي الهام غفوري؛ بازهم در قاب جعبه جادو حاضر شد و در آن علاوه بر بازيگري، سرپرستي نويسندگان و بازيگرداني را نيز عهده دار شد. او اين روزها مشغول سريال «پايتخت5» شده است؛ مجموعه اي که به گفته وي از 25 فروردين با اتفاقات جذابي کليد مي خورد. تنابنده در گفت و گويي که با باني فيلم داشت علاوه بر دشواري هايي که سريال «علي البدل» به همراه داشت، از ويژگي ها و شکل گيري رخدادهاي موجود در اين مجموعه تعريف کرد. وي همچنين مجموعه «پايتخت5» را بهترين پايتختي دانست که مردم ديده اند.

در ادامه اين گفت و گو را مي خوانيد:

 با فضاي کلي کار شروع کنيم، سريال «علي البدل» در کنار پرداخت به موضوعات و مسائل موجود در اجتماع، در برخي موارد طعنه اي هم به موضوعات سياسي مي زد؛ مايلم خودتان بگوييد که تا چه حد قصد داشتيد که به اين فضا نزديک شويد؟

– من در کار ترسي از سياسي شدن آن نداشتم. چون تماتيک و مبناي داستان براساس شرايط سياسي آن روستا طراحي شده و اينکه شما مي فرماييد در برخي موارد، اين موضوع در حد کلام مي شود و عمق پيدا نمي کند، خيلي نمي توانم آن را بپذيرم، به اين جهت که، اصلاً مبناي اين قصه، براساس 2 خان طراحي شده، که از 2 جناح که با هم مخالفت هايي دارند، هستند. از سوي ديگر اين 2 جناح در شورايي که حکومت روستا دستشان است، با هم همراهند و براساس مناسبات آنها و رويارويي شان با يکديگر است که بالطبع تمام آدم هايي که در آن جامعه زندگي مي کنند، دچار منفعت يا ضرر مي شوند.

 در واقع اين جايگاه هايي که بعضاً سياسي ديده مي شدند، جايگاه زندگي روتين و اجتماعي اين افراد است.

– بله، دقيقاً همانطور است.

 به سراغ نقشتان برويم، کمي از آقاسي بگوييد. اينکه با توجه به گزيده کاري شما در بازيگري، بعد از «پايتخت»، در «علي البدل» در قالبي متفاوت از کارهاي قبلي تان و يک نقش منفي حاضر شديد. نگران بازخوردهايي که اين پرسوناژ مي تواند داشته باشد، نبوديد؟

– بله، درست است اين کار متفاوتي بود و براي يک بازيگر هر چه نقشش با کارهاي قبلي اش متفاوت تر باشد، بهتر است. من هيچ وقت نگران منفي يا مثبت بودن يک نقش نيستم، اينکه پردازش شخصيت چگونه است، چه کار کرد و اهميتي در قصه دارد، از هر چيزي برايم مهمتر است. من خيلي در تلويزيون فعال نيستم مگر کاري که خودم در آن دستي داشته باشم. در اين سريال هم از آنجايي که مي دانستم قبلاً چه کار کرده ام، حس کردم که بهتر است نقشي کاملاً متفاوت با کارهاي قبلي ام داشته باشم.




 و جذابيت هايي که آقاسي برايتان داشت چه بود؟

– شخصيت آقاسي، کاراکتري است که وقتي همين گونه سمبليک و از وجوه تيپيک اش به آن نگاه مي کني، آدمي است که يک پايش مي لنگد، يعني اگر نشانه اي بخواهيم ببينيم، متوجه مي شويم که او يک لنگي و مرض دارد. آقاسي، آدمي است که از شرايط نابسامان، دو قطبي بودن و عدم اتحاد يک روستا استفاده مي کند و خودش به شرايط و نان و نوايي مي رسد که نمونه بيروني کم ندارد.

 اتفاق ديگري که در اين مجموعه برخلاف سريال «پايتخت» رخ داده، حضور شخصيت ها و افرادي است که غالباً منفي هستند و وقتي با زندگي آنها آشنا مي شويم، مي بينيم که هر کدام رندي و اشتباهات ويژه خود را داشته اند.

– خوب است هر کاري در جايگاه خودش ديده شود، اما طبيعتاً قصه اصلي اين سريال، رويارويي دو خان، درگيري هايي که از اين تقابل شکل مي گيرد و تأثيراتي که روي آدم هاي آبياري يا آبناري مي گذارد، است. به همين دليل اگر هيچ وقت جنگي بين اين 2 پرسوناژ رخ نمي داد، شايد اين قصه نيز شکل نمي گرفت. اينکه شما به «پايتخت» اشاره کرديد، بايد بگويم که در آن کار ما اصلاً شخصيت منفي نداريم و آدم هايي هستند که در اثر سادگي هايي دچار اشتباهاتي مي شوند که آنها ماجراهايي را بوجود مي آورند، اما در «علي البدل» صحبت از نظام فاسد يک روستا است، اينکه افرادي چگونه توانستند در مسند بمانند و جنگ هايي که از مقابله آنها با يکديگر حاصل مي شود.

 همه اينها درست است، اما در کل بار مثبت آدم هايي که در داستان هستند، به جهت درگيري با انواع اتفاقات و ماجراهاي منفي، مقداري کم است، اين اتفاق ريسک نبود؟ اينکه مردم اين حجم از بدي را پس بزنند؟

– براي من استايل قصه اينگونه بود و کامنت هايي که از تماشاگران ديدم حاکي از اين موضوع نبود و اين موضوع که آدمها به جهت منفي بودن دوست داشتني نيستند را هنوز نديدم و اگر وجود داشته باشد قطعاً ضعف هايي است که ما داريم. ضمن اينکه، اين قصه شايد از بي سليقگي تلويزيون، اصلاً قرار نبود که در عيد پخش شود، چون در عيد توقعاتي چون ايجاد يک فضاي شاد و خنداندن وجود دارد و اين قصه اصلاً براي عيد ساخته نشده بود و از اوايل قرار بر پخش 26 يا 30 قسمت بود. در همين راستا اگر دقت کنيد، متوجه مي شويد که چيزهايي در آن دير شروع مي شود. علاوه بر اين، به دليل نابساماني روزگاري که اين قصه قرار بود کليد بخورد، يعني رفتن آقاي سرافراز و شک و ترديد براي فرد بعدي ما را در فشاري قرار داده بود که مجبور شديم کارهايمان را فشرده کنيم.

در مورد شخصيت ها نيز همانطور که گفتم اگر آن منفي ها نبودند، کاراکتر مثبت و اصلي قصه، يعني «علي البدل» اينگونه در نمي آمد و جذاب نمي شد. از طرفي آدم هاي مثبت ديگري هم وجود دارند، مثل شخصيت قدم که آقاي محب اهري آن را بازي مي کند و قرباني شرايط بين آن دو خان مي شود، مثل آدم هاي آن روستا و 2 نفري که در شورا مثل مترسک حضور دارند و در واقع زخمي خان ها شده اند، پس اينگونه نيست که همه منفي باشند و آنها در مقابله با يکديگر اينگونه رفتار مي کنند. نظام فاسدي که به آن اشاره کردم هم روي بعضي از آنها اثر مي گذارد و روي برخي ديگر مثل «علي البدل» اصلاً تاثيري ندارد.

اين داستان برنامه ريزي شده بود و طبيعتاً شما بايد ابتدا يک شرايط فاسد و نابسامان را بوجود بياوري، که بعد بتواني چنين برداشتي از آن کني. در روند داستان نيز همانگونه که مي بينيد اين افراد منفي اقبال خوبي هم ندارند. به نظرم اين زشت است که ما فکر کنيم فلان موضوع را نشان ندهيم و مدام سانسور کنيم، چون معتقديم که بدآموزي دارد. ايراد عمده تلويزيون نيز اين است که هميشه مي ترسد که ابعاد مختلف آدم ها را نشان دهد و فکر مي کنم چون در اين کار به همه وجوه خان ها و آدم ها پرداخته شده، به گونه اي يک اتفاق تازه رخ داده است.

 چارچوب ها و فضاي موجود در تلويزيون که به آن اشاره کرديد، در نمايش داستان اذيت تان نکرد؟

– نه، چنين چيزي نبود، ولي فکر مي کنم نشان دادن اين مسائل بهتر از پنهان کردن آن است. اگر از پنهان کردن تا الان نتيجه اي حاصل شده، خوب نبايد نمايش دهيم، اما وقتي حاصل نشده بايد اين کار را کنيم. به طور مثال وقتي شما ثمرات اعتياد را مي بينيد مي توانيد به مردم جامعه بفهمانيد که چه چيز خطرناکي است، ولي وقتي پنهان کنيد همه مي گويند که اين چه چيزي است که اينگونه پنهانش کرده اند.




 به فضاي اصلي کار برمي گرديم، داستاني که بين 2 خان و در فضايي نو که شايد خيلي ها آن را نديده اند، رقم مي خورد. فکر مي کنيد اين مسئله چقدر مي توانست به کار و ديده شدن آن کمک کند و يا تا چه اندازه بر دفع يا جذب مخاطب موثر بود؟

– ما پس از ساليان سال شايد توانستيم، تا جايي که ممکن است کارهايي را کنيم که فارغ از عميق يا سطحي بودن آن، شباهت هاي بسيار زيادي به لحاظ طرح قصه، نوع رخدادها، آدم ها، نوع لوکيشن و… دارند. با لطبع تغيير ذائقه يک عدم بالانس را بوجود مي آورد، همچنين اينکه تماشاگر در نوروز منتظر چه نوع کاري است خود اختلال ايجاد مي کند. در مورد گروه ما نيز، من تا جايي که ديده ام، مردم کارهاي ما را با هم نوع خودش يعني مثلاً «پايتخت» مقايسه مي کنند نه کارهاي ديگر. من فکر مي کنم که بايد آرام آرام اين فرهنگ را جا بيندازيم و ياد دهيم که کارهاي متفاوتي داشته باشيم نه اينکه چون 3 کار به موفقيت رسيدند ما دائماً آن کارها را تکرار کنيم.

من به ياد دارم زماني که مي خواستيم «پايتخت» را بسازيم دچار همين شرايطي بوديم که الان هستيم؛ يعني مقاومتي وجود داشت که برخي ها مي گفتند، کاري که در شهرستان ضبط شود نمي گيرد و سخت است، بازيگرانتان مطرح نيستند و يا اينکه استفاده از لهجه کار خطرناکي است، ولي ما درباره آن خوب فکر کرديم و با تلاش آنطور که بايد شد. به نظرم «علي البدل» هم اين شرايط را دارد. از سوي ديگر فرق عمده چنين مجموعه هايي با ديگر کارها قصه و لحظه محور بودن آن است، شما در «پايتخت» ضمن قصه بسيار لحظه محور هستيد، يعني هر سکانس شيريني دارد، که مخاطب را نگه دارد، ولي ما بايد بتوانيم کارهاي مختلف را با لحن هاي گوناگون نمايش دهيم و مقداري سطح سليقه مردم را دگرگون کنيم و اجازه دهيم تا کارهاي ديگر نيز وجود داشته باشد، وگرنه خيلي درجا مي زنيم.

 يکي از صحبت هايي که بعد از پخش در مورد «علي البدل» وجود داشت، شباهت و مقايسه آن با سينمايي «ايران برگر»، ساخته جعفري جوزاني بود، شما در اين خصوص چه نظري داريد؟

– اول اينکه قصه «علي البدل» خيلي زودتر از «ايران برگر» نوشته شده است و براي حدود 9 سال پيش است و خيلي قبل از اين سينمايي ما آن را در تلويزيون مطرح کرديم، اما چون درگير «پايتخت» هم بوديم و فصل را از دست مي داديم، مدام اجراي کامل آن به تعويق مي افتاد. ايده اين قصه نيز به زماني برمي گردد که من روزي به لاهيجان رفته بودم و وقتي که در حوضچه هاي آب گرم بوديم، عده اي که براي يک شوراشهر بودند دور هم در آب نشسته بودند و ضمن آب تني، حرف هاي سياسي شان را نيز مي زدند، فکر کردم که اين خيلي اتفاق جذابي است که مثلاً گروهي از شوراي شهر در حالي از کمبود آب حرف مي زنند که خودشان در آب غوطه ور هستند.

به نظرم اين موضوع جالب بود و شايد از نظر استعاري نيز اين جذابيت وجود داشت. خلاصه نقطه ابتدايي کار از همانجا کليد خورد و ماجرا هيچ ربطي به «ايران برگر» ندارد. زماني هم که آن سينمايي به من پيشنهاد شد، بعد از شنيدن ماجراي آن گفتم شايد بهتر باشد که بازي نکنم و تنها به دليل جذابيت فضا و داستان در آن حاضر شدم.

در مورد سريال «علي البدل» به جهت اينکه مخاطب، جامعه و کارهاي روتيني که وجود دارد را ديده است، فکر مي کنيد ممکن بود که نتواند فضاي روز را با فضاي خيالي شما تطبيق دهد؟

– فکر مي کنم، نه، چون کار اشارات خيلي گنگي ندارد. مهمترين نکته اين است که مخاطب امروز کمتر حوصله قصه دارد، به ويژه در کشوري که بيشتر مردمش سياست زده اند؛ مگر اينکه آن قصه، داستان خيانت يا عشق باشد و خارج از آن کار سخت مي شود. اين اتفاق تنها به ايران مربوط نيست، بلکه در همه جهان ديگر کمتر کسي رمان مي خواند و آدم ها مي خواهند خيلي زود همه چيز را به آنها بدهند؛ ديگر مردم کمتر با قصه هاي درشت و طولاني ارتباط برقرار مي کنند.

نکته اي که در اين بين وجود دارد، سليقه پخش کننده است، مثل اينکه شما در سينما ميزان فروش يک فيلم را در نوروز و يا زمستان مي بينيد و تفاوت اين زمان را حس مي کنيد؛ در تلويزيون نيز همين گونه است و اين رسانه بايد پخش کننده خوبي شود، در صورتي که به نظرم چندان اين طور نيست و تلويزيون به دليل فقري که داشت مجبور شد، «علي البدل» را پخش کند.

با اين اوصاف ممکن است ما در سال هاي بعد شاهد «علي البدل 2» باشيم؟

– عمده کارهايي که به 2 و 3 و… مي رسند به اقبال عمومي برمي گردد، اينکه چقدر اين اقبال وجود دارد، چقدر مردم کار را دوست دارند و اينها. چرا که قاعدتاً شما براي مخاطب کار مي سازي. براي اين سريال هم زحمت بسياري از چيدمان و بازيگران گرفته تا طراحي صحنه، قصه و… کشيده شده، اما مسئله ديگر تغيير ذائقه مردم است که ممکن است مقداري نابساماني داشته باشد.




فکر مي کنيد آن اقبال نصيب «علي البدل» هم مي شود؟

– در مورد «علي البدل» بايد بگويم هر چه جلو مي رفت مخاطب بيشتري پيدا مي کرد و الان به صورت رندوم وقتي کامنت ها را مي بينيم، متوجه شده ام که اقبال خوبي پيدا کرده است و از طرف ديگر اين تابوشکني هم بايد بوجود بيايد. اينکه شما مخاطب را به ديدن يک مدل کار عادت داديد و حالا ديدن يک کار جديد با اتمسفر جديد شايد کمي زمان ببرد.

 کمي هم از «پايتخت 5» بگوييد، چه خبر از اين سريال؟

– «پايتخت 5» در حال نوشتن است و فکر مي کنم از 25 فروردين کليد مي خورد.

چه ويژگي ها و چالش هاي جديدي در اين مجموعه وجود دارد؟

– واقعيت اين است که نمي توانم فعلاً چيزي بگويم.

نسبت به سري هاي قبل چطور؟ چه برآوردي از سري پنجم داريد؟

– فکر مي کنم اين سري از نظر من بهترين پايتختي است که مردم مي بينند. البته اين نظر من است چون شايد بعضي ها عقيده ديگري داشته باشند. من هميشه تلاش مي کنم که هر چه انرژي دارم بگذارم و براي بازخورد آن بايد صبر کنيم تا پخش شود.

منبع: خبرگزاری آریا

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.aryanews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری آریا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۲۸۷۳۳۴۰ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

کیفیت هوای پایتخت در وضعیت قابل قبول است

به گزارش خبرنگار مهر، بر اساس اعلام شرکت کنترل کیفیت هوای تهران، شاخص کیفیت هوا در حال حاضر بر روی عدد ۷۸ قرار گرفته و کیفیت هوای تهران در شرایط قابل قبول قرار دارد.

همچنین این شاخص در ۲۴ ساعت گذشته میانگین بر روی عدد ۵۲ قرار گرفته بود و وضعیت هوا در شرایط قابل قبول بوده است.

تهران از ابتدای سال ۵ روز هوای پاک و ۴۲ روز هوای قابل قبول داشته است.

این در حالی است که تهران در مدت مشابه سال پیش ۸ روز هوای پاک، ۳۸ روز هوای قابل قبول، ۱ روز هوای ناسالم برای گروه‌های حساس جامعه داشته است.

کد خبر 6097759

دیگر خبرها

  • تداوم کیفیت هوای قابل قبول در پایتخت
  • کیفیت هوای پایتخت در وضعیت قابل قبول است
  • عکسی متفاوت از بروکسل، پایتخت بلژیک
  • استقلال به بهترین میهمان فصل رسید / سرخ‌پوشان پایتخت در قائمشهر امیدوار به صدرنشینی
  • (تصویر) تغییر چهره بازیگر «پایتخت» در سن ۷۱ سالگی
  • بازیگر پایتخت در سن ۷۱ سالگی |‌ عکس
  • هوای پایتخت قابل قبول است
  • کیفیت هوا در پایتخت قابل قبول است
  • ساخت ۴۰ میدان تره بار در پایتخت
  • عکس | علیرضا خمسه بازیگر «پایتخت» در سن ۷۱ سالگی