Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «فرهنگ نیوز»
2024-05-07@18:22:05 GMT

ساخت فیلم سیاسی در ایران کار سنگینی است

تاریخ انتشار: ۲۴ اردیبهشت ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۳۲۹۰۶۶۱

ساخت فیلم سیاسی در ایران کار سنگینی است

به گزارش فرهنگ نیوز، سینمای سیاسی در کشور ما فرازو نشیب زیادی به خود دیده است. آذین در مورد این نوع سینما می‌گوید: سینما در ایران به صورت جریان هدفمند در نیامده و چندان شکل مستمری در تولید این فیلم‌ها وجود ندارد. با این حال فیلم‌های محدودی که ساخته شده‌اند به نوبه خود توانسته‌اند با مخاطبان ارتباط برقرار کنند و تاثیرگذار باشند.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

از جمله این فیلم‌ها «اخراجی‌ها 3»، «ایران برگر» و فیلم جنجالی «قلاده‌های طلا» است. این سه فیلم با سه رویکرد سیاسی اجتماعی ساخته شده‌اند و مخاطبان را همراه داشته‌اند؛ اما برخی از این آثار به دلیل یک سویه نگری به مسائل سیاسی نتوانسته‌اند مخاطب زیادی داشته باشند.

«قلاده‌های طلا» مورد تأیید خاص و عام
وی در ادامه به بررسی ابعاد «ایران برگر» و نگاهی که در این فیلم وجود دارد می‌پردازد و توضیح می‌دهد: یکی از این فیلم‌ها که مخاطبان بیشتری با خود همراه کرد «ایران برگر» ساخته آقای مسعود جعفری جوزانی کارگردان ملی و میهنی سینمای ایران است. این فیلم که به دنبال نگاه مردمی فیلمساز ساخته شده قابلیت انطباق با زندگی مردم را به دلیل پرداختن به فرهنگ و سنت‌های مردم دارد و در عین حال مساله انتخابات در آن مطرح می‌شود که می‌تواند مخاطب داشته باشد.

این منتقد سینما افزود: یکی دیگر از نکات مثبت این فیلم قابلیت استفاده برای همیشه است به این شکل که در یک فضای سیاسی و جناحی در قالب طنز، انتقاد و همچنین ساختار سینمایی خوب به دلیل بخش اعظم نگاه اجتماعی و نگاه به مسائل مردمی در عرصه سیاسی اجتماعی محدود به زمان نیست و جایگاه مناسبی پیدا کرده است. آثار دیگری نیز وجود دارند که تاریخ مصرف دارند، یعنی محدود به مقوله خاصی است مثلاً «اخراجی‌ها 3» این گونه بود. یعنی اگر مسائل خاص را جدا کنیم چیزی ندارد که از نظر زمانی محدود نباشد و جامعیت داشته باشد.

نوع و شکل پرداخت مسائل در فیلم موضوع دیگری بود که این منتقد سینما در مقایسه با «قلاده‌های طلا» به آن پرداخت. آذین بیان کرد: «ایران برگر» اگر چندین بار هم از رسانه ملی پخش شود، مخاطب خود را دارد. نگاه طنازانه به برخی از مسائل اجتماعی و پرهیز از اهانت به گروه‌های سیاسی و مسائل روزمره زندگی مردم به گونه‌ای پرداخته شده که مخاطب مشکلات را ببیند و با درنظر گرفتن نقاط مثبت و منفی فیلم، آدم‌ها را قضاوت کند. از این نظر «قلاده‌های طلا» خوش ساخت و سیاسی است اما جانبدارانه است و ایران برگر اینگونه نیست بنابراین مردم به تماشا می‌نشینند. «قلاده‌های طلا» جانبدارانه است و از سمت مخالفان مورد استقبال قرار نگرفت اما ساختار خوب فیلم از نظر عام و خاص مورد تأیید و توجه بود.

وی در ادامه به فیلم «اخراجی‌ها 3» در توضیح سینمای سیاسی ورود می‌کند و می‌گوید: جنبه‌های سیاسی این فیلم پر رنگ بود و به دلیل پرداخت ناقص به مسائل سیاسی، محتوا و مضمون غیرجامع، نتوانست نظر مردم را جلب کند و ناپختگی فیلمساز نیز در پرداختن به این مساله نقش داشته است؛ اما در «ایران برگر» از آن جا که نگاه‌ها و جریانات سیاسی، اجتماعی و نگاه مردمی را در نظر می‌گیرند مقبول‌تر و پذیرفتنی است و نمونه‌ای برای آثار سیاسی و اجتماعی است که حتی به زبان طنز بیان می‌شود.

فیلم‌های سیاسی و حضور مردم پای صندوق‌ها
یکی از مهمترین معیارهای توجه به سینما پرداختن به باورهای مردمی، ادیان، فرهنگ و سنن و لهجه‌های مختلف کشور است. آذین در این باره به نقد «ایران برگر» می‌پردازد و بیان می‌کند: در جامعه ایرانی، فرهنگ‌ها، آیین‌ها و باورهای مختلف وجود دارد لذا باید دقت لازم در این مورد وجود داشته باشد. این فیلم از این نظر دچاراشکال بود و اعتراضات ناحق نبود. از این آثار در سینما و تلویزیون زیاد تولید و با حواشی نیز روبه‌رو شدند.
وی در مورد تأثیر فیلم‌های سیاسی انتخاباتی بر حضور مردم در انتخابات می‌گوید: اگر فیلم‌های سیاسی و انتخاباتی با نگاه همه جانبه و مردمی ساخته شوند چون مخاطب مردم هستند، این مردم پس از ارتباط و تأثیر پذیری با کمال رضایت و کسب آگاهی وارد عرصه‌های انتخاباتی می‌شوند و آرای خود را در صندوق‌ها می‌ریزند.

تولید فیلم‌های سیاسی در جامعه ایران نیز یکی از موضوعات گفت و گو با جبار آذین بود. وی در این باره اظهار می‌کند: ساخت فیلم سیاسی اجتماعی در جامعه ما کار سنگینی است و به دلیل فعال بودن گروه‌های مختلف سیاسی هنرمندان ما نمی‌توانند به راحتی به سمت این فیلم‌ها بروند، چون از سمت گروه‌های مختلف مورد واکنش قرار می‌گیرند. از سوی دیگر پرداختن به این مسائل به اندازه‌ای که احترام گروه‌ها حفظ شود، سخت است. تبحر خاصی نیاز است و برخی چون این کاره نیستند به جای تعامل و تاثیرگذاری تخریب را رقم می‌زنند.

«آقای رئیس جمهور» فیلمی شبه سیاسی
این منتقد سینما درباره وظیفه مدیران ونقش آن‌ها در سینمای سیاسی ایران بیان می‌کند: مدیران کشور به جای نگاه‌های سیاسی نگاه‌های مردمی را حاکم و فیلم‌ها و فیلمسازان را حمایت کنند. می‌توان ژانر مستقلی برای این نوع فیلم‌ها با دارا بودن مخاطب رقم زد و در حال حاضر تنها فیلم‌هایی در موضوع سیاسی اجتماعی ساخته شده‌اند و ادامه تولید این آثار نیز افت کرده است، سایر فیلم‌ها نیز اگر تولید شده و تنه‌ای به سیاست زده‌اند، شبه سیاسی قلمداد می‌شوند.
وی در توضیح فیلم‌های شبه سیاسی به فیلم «آقای رئیس جمهور» اشاره و تصریح می‌کند: این اثر فیلمی شبه سیاسی است که با استفاده از ظاهر سازی های سیاسی حرف‌هایی در آن مطرح می‌شود که سرگرم‌کننده، سلیقه‌ای و برای گیشه است. یک فیلم وقتی سیاسی و اجتماعی قلمداد می‌شود که قصه به لحاظ محتوا و مضمون، سیاست و اجتماع و از لحاظ شخصیت پردازی و محتوا جامع و کامل باشد. «آقای رئیس جمهور» ترکیبی از دو نوع نگاه کاسب کارانه و جانبدارانه است. نگاه جانبدارانه سیاسی از جناح خاصی است. در فیلم سیاسی باید به همه جناح‌ها پرداخته شود و در آخر فیلم قضاوت را به عهده مردم گذاشت. این فیلم این ویژگی را نداشت و صرفاً برای گیشه بود.

10، نمره سینمای سیاسی ایران
سینمای سیاسی در ایران را نمی‌توان به شکل ساختاری مورد ارزیابی قرار داد اما می‌توان نمره‌ای برای آن در نظر گرفت. آذین در این باره می‌گوید: در مجموع اگر امتیاز اصلی ساخت آثار سیاسی و اجتماعی را با توجه به وضعیت سیستم موجود سینما در ایران بارم 15 قرار دهیم با وجود فیلم‌های ساخته شده نمره 10 را می‌دهم. در حال حاضر و با وضعیت موجود باید به 10 اکتفا کرد.

منبع: فرهنگ نیوز

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.farhangnews.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «فرهنگ نیوز» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۳۲۹۰۶۶۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

اینجا تهران است بە وقت اقلیم کردستان / اهمیت سفر بارزانی بە ایران

خبرگزاری مهر، گروه بین الملل، حلیمە ملایی: در ده سال گذشتە این چهارمین سفر نچیروان بارزانی بە عنوان یک مقام ارشد منطقە کردستان عراق، بە ایران است؛ دیداری بسیار مهم در شرایطی حساس. این سفر کە بیشتر با هدف بهبود روابط میان اقلیم کردستان و ایران به ویژه پس از فرازونشیب های سیاسی و امنیتی سال گذشتە میان تهران و اربیل، انجام می‌شود از لحاظ دیپلماتیک برای اقلیم کردستان و ایران بسیار حائز اهمیت است.

نچیروان بارزانی چهرە دیپلماتیک و میانەرو کرد عراق کە در میان همە جریانات سیاسی عراق، منطقە و جهان؛ مقبولیت خاصی دارد، بعد از سە سال از آخرین سفر خود، بە عنوان رئیس اقلیم کردستان با پیام آشکار، تمایل اربیل بە گسترش و تقویت روابط همە جانبە با ایران، بە تهران آمدە است.

بعد از اینکە روابط عمیق تهران و اربیل به‌دنبال حوادث سال گذشتە و در پی حملە موشکی ایران بە مقر مخفی موساد در اربیل با تنش مواجه شد، این سفر گویای این نکتە مهم است کە ایران و عراق و منطقە اقلیم کردستان؛ همسایە، دوست و شرکای استراتژیک هستند و پیمان عمیق آنها گسستنی نیست.

سفر رئیس اقلیم کردستان و هئیت سیاسی _ امنیتی همراه وی بە ایران از چند جنبە، مورد توجە است کە در این نوشتار کوتاه بە آن اشارە می‌شود.

بررسی روند اجرای توافقنامە امنیتی ایران و عراق

ارائە گزارش کامل از روند اجرایی شدن توافقنامە امنیتی میان ایران و عراق و تلاش‌های اربیل برای اجرای بندهای این توافق کە منجر بە عقب نشینی گروهک‌های معاند کرد از مرزهای مشترک ایران و اقلیم کردستان و خلع سلاح آنها شدەاست در جریان سفر بارزانی بە تهران و دیدارهای وی با مقامات عالی رتبە ایران یکی از محورهای مهم است.

اطمینان خاطر بارزانی بە ایران

اگرچە اقلیم کردستان هیچ گاه ارتباط عادی و رسمی با سرویس‌های امنیتی ضد ایران ندارد، اما گاهاً جمهوری اسلامی بە مقامات اقلیم کردستان در رابطە با حضور مخفیانە سرویس‌های امنیتی کشورهای متخاصم در نزدیکی مرزهای ایران و تلاش آنها برای ضربە زدن بە امنیت کشور انتقادهای مطرح کردە است؛ در واکنش بە این مباحث امنیتی میان ایران و اربیل، مقامات اقلیم کردستان همیشە اعلام کردەاند؛ بە هیچ عنوان اجازە نخواهند داد شمال عراق تهدیدی برای جمهوری اسلامی ایران باشد.

در این سفر، همکارهای امنیتی _ نظامی و سیاسی نیز در کنار چشم اندازهای اقتصادی و بازرگانی میان اقلیم کردستان و ایران بررسی و مورد تاکید قرار خواهد گرفت.

مراودات مهم اقتصادی ایران و شمال عراق

ایران و اقلیم کردستان ۲۳۰ کیلومتر مرز مشترک فقط از جانب استان کردستان دارند. بەجز کرمانشاه و آذربایجان غربی. حجم بالای تجارت و تعاملات اقتصادی با عراق و اقلیم به ویژه از مرز باشماق سبب شدە است، دو طرف بە مراودات اقتصادی و تجاری اهمیت ویژە بدهند. کنسول ایران در سلیمانیە گفتە است حجم مبادلات تجاری ایران و اقلیم کردستان پیش از بروز تنش‌های سال‌گذشته، به حدود ۲ میلیارد و ۵۰۰ میلیون دلار رسیدە بود کە دو طرف سعی بر آن داردند این حجم مبادلات، کە نقش بسزایی در دور زدن تحریم‌های ایران ایفا می‌کند، سال آیندە رشد چشمگیری داشتە باشد.

مبادلات و تعاملات فرهنگی و اجتماعی

توسعه روابط همه جانبه فرهنگی، اجتماعی و تقویت دیپلماسی مرزی یکی دیگر از محورهای است کە در روابط حسنە ایران و اقلیم کردستان بسیار مهم است و طرفین بر تقویت این تاکید دارند. مناسبات و تعاملات فرهنگی میان جمهوری اسلامی ایران و حکومت اقلیم کردستان عراق همیشە زمینە ساز دیگر سطوح بودە است. روابطی کە هیج گاه خوشایند دشمنان دو ملت ایران و عراق نبودە و تلاش‌های دشمنان از جملە آمریکا و اسرائیل این است با استفادە از فضاسازی‌های رسانە ای بە روابط ایران و عراق و تهران و اربیل ضربە بزنند. استرتژی پلیدی کە هوشیاری مقامات جمهوری اسلامی و تلاش مسئولین عراق و اقلیم در سنوات گذشتە آن را خنثی کردە است.

حمایت تهران از اربیل

علیرغم اینکە جمهوری اسلامی ایران در کل منطقە و در کشور عراق هم جایگاه ویژەای دارد هرگز در مسائل داخلی آنها دخالت نکردە است. اما همانطور کە در بزنگاه‌های تاریخی ایران اسلامی بە یاری دوستان خود در عراق و کشورهای دیگر می‌شتابد؛ در جنگ با صدام دیکتاتور عراق و تلاش برای استقرار اقلیم کردستان بە کردهای این کشور کمک‌های شایانی کرد و در جنگ با داعش نیز بارها این مسئلە تکرار شد.

در بحران‌های سیاسی نیز اقلیم کردستان هرگاه از ایران طلب یاری داشتە است، تهران بدون هیچ اغماضی در حل بحران‌ها و تنشهای پیش آمدە میان احزاب کرد و جریانات سیاسی شیعە و سنی عراق بە حمایت از اربیل برخواستە است. موضوعی کە شاید در شرایط بسیار پرتنش کنونی اقلیم کردستان و اختلافات میان اربیل و بغداد بر سر مسئلە صادرات نفت، تعویق انتخابات پارلمان کردستان و تعلیق سهم بودجە اقلیم از سوی بغداد، رنگ دیگری بە سفر آقای بارزانی بدهد.

کد خبر 6098192

دیگر خبرها

  • حسینی: والیبال ایران باید از جایگاه جهانی خود دفاع کند
  • توقف ساخت‌وساز از عوامل اصلی افزایش قیمت مسکن در تهران
  • استقبال تهران از پاسخ حماس به طرح سیاسی پایان جنگ علیه غزه
  • اینجا تهران است بە وقت اقلیم کردستان / اهمیت سفر بارزانی بە ایران
  • برای استخراج‌کنندگان غیرمجاز رمزارز جرایم سنگینی تا بیش از ۱۰۰ برابر نرخ انرژی در نظر گرفته شده
  • مردم ایران عصبانی و بیش از اندازه حسود هستند، اگر به زنی نگاه کنی کشته می‌شوی!
  • همایش شاهنامه و امر سیاسی برگزار می‌شود
  • طعنه سنگین ستاره رئال به بارسلونا (عکس)
  • نگاه خلاقانه در ساخت مستند رادیویی تاثیرگذار است
  • نگاه ویژه ایران به توسعه همکاری با آفریقا