Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «بی باک نیوز»
2024-05-07@16:08:32 GMT

پیتر برگر در صدر جامعه شناسان قرن بیستم

تاریخ انتشار: ۱۱ تیر ۱۳۹۶ | کد خبر: ۱۳۸۷۱۲۳۶

پیتر برگر در صدر جامعه شناسان قرن بیستم


پیتر برگر در جامعه شناسی ایران چهره آشنایی است و آثار و مباحث او در کلاس های مبانی جامعه شناسی، جامعه شناسی دین و جامعه شناسی معرفت مطرح می شوند و مورد بحث قرار می گیرند.

به گزارش بی‌باک، سید حسین سراج زاده، دانشیار جامعه شناسی دانشگاه خوارزمی و رئیس انجمن جامعه شناسی ایران به مناسبت درگذشت پیتر برگر در سایت انجمن جامعه شناسی ایران یادداشت زیر را منتشر کرده است؛

پیتر برگر، صاحبنظر برجسته جامعه شناسی و استاد بازنشسته دانشگاه بوستون در سن ۸۸ سالگی در بروکلین آمریکا درگذشت.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

او در سال ۱۹۲۹ در وین بدنیا آمد و بلافاصله بعد از جنگ جهانی دوم به آمریکا مهاجرت کرد. برگر در سال ۱۹۵۹ با خانم بریجیت کلنر (Brigitte Kellner) که او هم از استادان جامعه شناسی و مدیر دپارتمان جامعه شناسی دانشگاه بوستون آمریکا بود، ازدواج کرد. وی مرکز پژوهشی فرهنگ، دین و امور جهانی را در سال ۱۹۸۵ در دانشگاه بوستون ایجاد کرد و تا سال ۲۰۰۹ مدیر آن بود و آن را به یکی از مراکز معتبر جهانی در حوزه مطالعاتی جهانی دین و فرهنگ تبدیل کرد.

برگر جامعه شناس برجسته ای بود که آثار پرشمارش درباره نظریه جامعه شناسی، جامعه شناسی دین، و توسعه جهان سوم به زبان های زیادی ترجمه شده است. کتاب او با نام «ساخت اجتماعی واقعیت» (The Social Construction of Reality, ۱۹۶۶) از جمله آثار کلاسیک جامعه شناسی به حساب می آید. این کتاب که از تاثیرگذارترین متن ها در حوزه جامعه شناسی معرفت است، توسط انجمن بین المللی جامعه شناسی در زمره پنج اثری شناخته شده است که در قرن بیستم بیشترین تاثیرگذاری را داشته اند و نام برگر در کنار وبر، سی رایت میلز، و مرتون در صدر جامعه شناسان پرنفوذ قرن بیستم قرار گرفته است.

کتاب «ساخت اجتماعی واقعیت» به بیش از ۲۰ زبان ترجمه شده و متن انگلیسی آن بیش از یک میلیون نسخه فروش داشته است. در این کتاب وی استدلال می کند که واقعیت های اجتماعی برساخته های اجتماعی اند و مکانیسم این ساخت یابی اجتماعی را به خوبی نشان می دهد. برگر در دهه ۶۰ میلادی آثار دیگری نیز منتشر کرد که هر یک به نوبه خود پرخواننده و تاثیرگذار بوده­اند، شامل «دعوت به جامعه شناسی: یک چشم انداز انسانی» (۱۹۶۳)؛ «شایعه ای درباره فرشتگان: جامعه مدن و کشف دوباره ماوراءطبیعت» (۱۹۶۹)؛ و «سایبان مقدس: عناصر نظریه اجتماعی دین» (۱۹۶۷).

کتاب «سایبان مقدس» هم از جمله آثار تاثیر گذار در حوزه جامعه شناسی دین بوده است که در آن برگر با الهام از آراء وبر، دورکیم و مارکس، نظریه تفسیری و واقع­گرایانه خود درباره دین را مطرح کرد و در آن از فرایند سکولارشدن جهان مدرن خبر داد. با وجود این، وی به خاطر سابقه الهیاتی همواره دلبستگی خود به دین و ایمان را حفظ کرد و در دهه ۹۰ با مواجهه با خیزش های دینی اواخر دهه ۷۰ میلادی به بعد در جهان و به خصوص در خاورمیانه، در نظریه سکولارشدن خود تجدید نظر کرد و با ارائه یک تحلیل روان-جامعه شناختی از ماهیت دین، به صراحت اعلام کرد که نظریه سکولارشدن عالم نظریه درستی نبوده و به جز استنناهایی، جهان مدرن همان قدر دینی است که جهان سنتی.

آخرین کتاب‌های برگر عبارتند از؛ «جنبه کمدی تجربه بشری» (۱۹۹۷)؛ «مدرنیته، تکثرگرایی و بحران معنا» (بهمراه لاکمن، ۱۹۹۵)؛ «انقلاب سرمایه داری: پنجاه گزاره درباره وفور، برابری و آزادی» (۱۹۸۸)؛ «نزاع بر سر خانواده: موضع میانه» (۱۹۸۳).

برگر در جامعه شناسی ایران هم چهره آشنایی است و آثار و مباحث او در کلاس های مبانی جامعه شناسی، جامعه شناسی دین، و جامعه شناسی معرفت مطرح می شوند و مورد بحث قرار می گیرند. اولین اثر جامعه شناختی او یعنی، دعوت به جامعه شناسی، در سال ۱۳۵۵ به فارسی برگردانده شده و سپس شماری دیگر از آثارش از دهه ۷۰ شمسی به این سو به فارسی ترجمه شده اند که عبارتند از:

برگر، پیتر (۱۳۵۵) دعوتی به جامعه شناسی (دوجلد) ترجمه شهره مهدوی، تهران: انتشارات روشنفکر.

برگر، پیتر و تامس لاکمن (۱۳۷۵) ساخت اجتماعی واقعیت؛ رساله ای در جامعه شناسی شناخت، ترجمه فریبرزمجیدی، تهران: شرکت انتشارات علمی و فرهنگی.

برگر، پیتر (۱۳۷۷) «بر خلاف جریان»، ترجمه سیدحسین سراج زاده، ماهنامه کیان،شماره ۴۴؛ بازنشر در سید حسین سراج زاده، چالش های دین و مدرنیته: مقالاتی جامعه شناختی در دینداری و سکولارشدن، تهران: نشر نو.

برگر، پیتروهمکاران (۱۳۸۱) ذهن بی خانمان؛ آگاهی و نوسازی، ترجمه محمدساوجی، تهران: نشرنی.

برگر، پیتر (۱۳۹۳) دعوت به جامعه شناسی: نگاهی انسان گرایانه، ترجمه رضا فاضل، تهران: نشر ثالث.

برگر، پیترلودویک (۱۳۹۴) اجباربه بدعت، ترجمه فرهام فربد والا، قم: نشرادیان.

کتاب «سایبان مقدس» برگر هم با ترجمه ابوالفضل مرشدی به زودی توسط نشر ثالث منتشر خواهد شد. مرشدی همچنین در حال ترجمه کتاب شایعه ای درباره فرشتگان: جامعه مدن و کشف دوباره ماوراءطبیعت هم هست که امیدواریم به زودی به اتمام برسد و منتشر شود.

به این ترتیب مهمترین آثار پیتر برگر به فارسی برگردانده شده و جامعه شناسی ایران از آثار و آراء یکی از موثرترین صاحبنظران جامعه شناسی معاصر بهره مند می­ گردد و با خوانش انتقادی این آثار گرانسنگ برای فهم و تحلیل مسائل جامعه ایران به خصوص فهم جایگاه دین در شرایط جدید از آنها استفاده می کند.

انجمن جامعه شناسی ایران هم با وقوف به غنای آراء و آثار پیتر برگر، در معرفی او به جامعه شناسی ایران پیشگام بوده و به همت گروه های تخصصی جامعه شناسی ایران، جامعه شناسی دین، و جامعه شناسی معرفت، سمینار «جامعه‌شناسی پدیداری و جامعه‌ ایرانی؛ تحلیل و ارزیابی جامعه‌شناسی پیتر برگر» را در روزهای ۲۷ بهمن و ۳ اسفند ۱۳۹۵ برگزار کرد که در آن ۱۵ تن از جامعه شناسان و صاحبنظران ایرانی به نقد و معرفی آثار برگر پرداختند[۶]. امید است که سخنرانی های ارائه شده در این سمینار منتشر شود و انجمن بتواند در فرصت های دیگری هم به معرفی و کاربرد آراء برگر برای فهم مسائل جامعه ایران بپردازد.


--------------------------------------------------------------------------

تذکر: کاربر محترم! انتشار مطالب دیگر رسانهها از سوی پایگاه خبری تحلیلی بی‌باک لزوما به معنای صحت و تایید محتوای آنها نیست و صرفا جهت اطلاع کاربران از فضای رسانه‌ای بازنشر می‌شود. در ضمن شما می توانید اخبار و مطالب وزین خود را که تا کنون در هیچ رسانه‌ای منتشر نشده است از طریق بخش "تماس با ما" یا پل ارتباطی این آدرس ایمیل توسط spambots حفاظت می شود. برای دیدن شما نیاز به جاوا اسکریپت دارید برای ما ارسال نمایید تا در صورت دارا بودن مولفه‌های لازم، منتشر گردد.

------------- با کلیک بر روی لینکهای ذیل تمامی روزنامه‌های کشور را رایگان مطالعه کنید -------------

روزنامه‌های عمومی | روزنامه‌های اقتصادی | روزنامه‌های ورزشی | سایر روزنامه‌ها| هفته‌نامه و ماهنامه | نشریات استانی

منبع: بی باک نیوز

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.bibaknews.com دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «بی باک نیوز» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۳۸۷۱۲۳۶ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

چاپ ترجمه کتاب اقتصاددان آمریکایی درباره تحول در رفتار

به گزارش خبرنگار مهر، کتاب «چگونه متحول شویم؟ علم تغییر از کسی که هستید به کسی که می‌خواهید باشید» نوشته کیتی میلکمن به‌تازگی با ترجمه نرگس حق‌مرادی و فاطمه حق‌مرادی توسط موسسه فرهنگی دکسا منتشر و راهی بازار نشر شده است.

کیتی میلکمن نویسنده این‌کتاب، اقتصاددان و پژوهشگر آمریکایی است که به‌خاطر نوشتن کتاب «چگونه تغییر کنیم؟» یا «چگونه متحول شویم؟» شناخته می‌شود. او درباره نوشتن این‌کتاب می‌گوید وقتی دانشجوی کارشناسی بوده و بعدها دانشجوی دکترای مهندسی، مشکلات انسانی که او و دوستانش نمی‌توانستند از آن‌ها چشم‌پوشی کنند، عمیقا آزارش می‌داده‌اند. میلکمن می‌گوید همیشه برایش سوال بوده چرا نمی‌تواند دست از سریال «گمشده» (لاست) بردارد و برای امتحاناتش درس بخواند؟ یا این‌که چرا نمی‌توانسته خود را مقید کند به باشگاه برود و چرا هم‌اتاقی‌هایش همیشه انجام تکالیفشان را تا دقیقه آخر به تعویق می‌اندازند و به‌جای وعده غذایی هله‌هوله می‌خورند؟

مولف کتاب پیش‌رو می‌گوید «یک‌روز، در طول دوره تحصیلی خود در کلاس اقتصاد خرد، با اقتصاد رفتاری آشنا شدم؛ اقتصاد رفتاری به بررسی رفتار مردم در زمینه تصمیم‌های ناقص می‌پردازد. در این‌درس «نظریه تلنگر» را شناختم که در آن تلنگر عاملی برای تحریک افراد به سوی انتخاب‌های بهتر است. از نظر کاس سانستین و ریچارد تیلر بنیانگذاران «جنبش تلنگر»، انسان‌ها تصمیم‌های ناقصی می‌گیرند؛ در این‌میان مدیران و سیاست‌گذاران می‌توانند و باید به آن‌ها کمک کنند تا از اشتباه‌های رایج جلوگیری شود. ایده جنبش این بود که با تشویق افراد به سمت انتخاب‌های هدفمند و بهتر (مثلا در کافه‌ها به‌جای غذاهای ناسالم و هله‌هوله، غذای سالم در معرض دید مشتریان قرار بگیرد، یا برای تشویق مردم به کمک‌های دولتی روند کاغذبازی خذف یا کم شود)، می‌توان سطح زندگی آن‌ها را بدون هیچ هزینه‌ای و بدون محدودکردن آزادی‌شان بهبود بخشید.»

میلکمن می‌گوید با آشنایی با این‌فضا، شروع به کار و مطالعه کرده و ساعت‌های بیداری خود را به بررسی مقالات تحقیقاتی قدیمی و جدید علم تغییر رفتار اختصاص داده است. به این‌ترتیب کتاب «چگونه متحول شویم؟» متولد شده است. او در این‌کتاب عوامل تحول و موانع آن را معرفی می‌کند.

کتاب پیش‌رو ۸ فصل دارد که به‌ترتیب عبارت‌اند از: شروع، تکانشگری، به تعویق انداختن، فراموشکاری، تنبلی، اطمینان، انطباق، تغییرات خوب.

در قسمتی از این‌کتاب می‌خوانیم:

گرچه همه دوست دارند خودشان را در دسته «مردمان پیشرفته» بگذارند، جهان پر از «ساده‌لوح» است. این‌حقیقت، در کنار ترس از شکست‌های هزینه‌دار، بهترین توضیح برای این‌مساله است که، گرچه ابزار تعهد پولی بسیار موثر است، خیلی‌ها حاضر به استفاده از آن نیستند. ساده‌لوحان هنوز به این‌نتیجه نرسیده‌اند که ابزارهای تعهد، گرچه از دور عجیب به نظر می‌آیند، ابزارهای قدرتمندی برای مهار مشکلات خودکنترلی هستند. اگر این‌طور نبود، اگر همه مردم جهان پیشرفته بودند، هر روز می‌دیدیم عده زیادی از دکتر، مربی و مشاور تغذیه‌شان درخواست می‌کردند برایشان یک ابزار تعهد برنامه‌ریزی کند و البته، اگر جهان پر بود از مردمان پیشرفته، برای حل مشکلات افراد فقط کافی بود به آن‌ها یک ابزار تعهد پیشنهاد بدهیم تا در برابر وسوسه‌هایشان مقاومت کنند. اگر همه ما مردمانی پیشرفته بودیم کسانی که به ابزار تعهد نیاز داشتند از آن استفاده می‌کردند و کسانی که نیاز نداشتند به زندگی‌شان با خوشحالی ادامه می‌دادند. در چنین جهانی، هم به محدودیت‌هایی نظیر ممنوعیت نوشیدن حین رانندگی، یا جریمه‌های رانندگی نیازی نخواهیم داشت.

این‌کتاب با ۲۲۸ صفحه، شمارگان هزار نسخه و قیمت ۲۱۰ هزار تومان منتشر شده است.

کد خبر 6097988 صادق وفایی

دیگر خبرها

  • جامعه‌شناختی تفکرات اجتماعی
  • کشف جدید باستان‌شناسان: نگو حجر، بگو شجر!
  • افتتاح موزه‌های دفاع مقدس در ۵ استان کشور
  • چاپ ترجمه کتاب اقتصاددان آمریکایی درباره تحول در رفتار
  • مصحف شریف « قرآن مبارک » چه ویژگی‌هایی دارد؟
  • کتاب «اخلاق النبی(ص) و اهل بیته(ع)» به زبان ترکی استانبولی ترجمه و منتشر شد
  • ترجمه «لویناس، مکتب فرانکفورت و روانکاوی» چاپ شد
  • حتی یک وعده غذای بدون گوشت برای بیماران کبدی مفید است
  • چگونه آنفلوآنزای اسپانیایی ۱۹۱۸ جهان را دگرگون کرد
  • ترجمه عکس و متن «فصل‌های درون» منتشر شد